Nattklubb

Definition av nattklubb

En nattklubb är ett ställe dit man går för underhållning efter mörkrets inbrott, det finns ofta möjlighet till alkoholhaltiga drycker. En nattklubb skiljer sig vanligtvis från barer, pubar eller krogar eftersom det finns ett dansgolv där en DJ eller liveband spelar musik. Traditionellt är en nattklubb en plats dit man oftast går för att träffa folk, dricka drinkar och dansa. Underhållning är huvudattraktionen för de flesta typer nattklubbar. Så kallade konsertklubbar är oftast bara öppna när en föreställning är planerad, i motsats till vanliga nattklubbar som har bestämda öppettider varje vecka.

Musik på nattklubbar

Musiken på nattklubbar spelas ofta av en DJ genom ett kraftfullt PA-system men även livemusik spelas. De flesta klubbar eller klubbkvällar spelar musik inom en viss genrer, såsom techno, house, heavy metal, garage, hip hop, salsa, dancehall, eller soca musik.

Ljud och ljus på nattklubb

Nattklubbar har ofta professionella anläggningar för ljud, ljus och andra effekter för att stärka upplevelsen. Vanliga effekter kan tex vara blinkande lampor i olika färger, laserljus, strobes, ljusspeglar och discobollar. Andra vanliga effekter kan vara skum- och rökmaskiner.

Svartklubbar

Öppettider varierar stort, i områden med stränga alkoholregler kan nattklubbar ha krav på tidigare stängning. Ibland finns det viss nattklubbar som trotsar dessa bestämmelser och har  olagligt öppet med servering av alkohol, så kallade svartklubbar. I icke-reglerade områden utomlands förekommer det att nattklubbar har öppet hela natten till morgonen därpå.

Vilka kommer in på nattklubb?

Många nattklubbar väljer ofta vem som kan komma in på fler kriterier än bara ålder, vanliga saker man kollar på är klädsel och om man står med på nattklubbens gästlista. Ofta tittar man på dessa olika kriterier vid entrén för att uppnå en viss standard. Ibland har man ingen tydligt uttalad policy för inträde på nattklubben, varvid ordningsvakter kan neka inträde för vissa personer utan förklaring.

Diskriminering på nattklubbar

Bristen på klart definierade regler om inträde ger ofta dörrvakter möjlighet att diskriminera och förneka inträde till människor baserat på deras ursprung och utseende. Det har förekommit flera uppgifter om påstådd rasism på nattklubbar.

Inträde på nattklubb

De flesta nattklubbar tar en inträdesavgift. Ibland tillämpar man fri entre före ett visst klockslag för att locka in publiken tidigare för att höja alkoholförsäljningen. Känner man dörrvakten eller klubbens ägare kan man med tur få fri entré. Inträdesavgift och garderobsavgift betalas ofta kontant vid entrén, drycker inne i nattklubben betalas separat. Vissa större klubbar utomlands tillämpar metoden där du får ett kort vid ingången som registrerar alla pengar som används i nattklubben inklusive entré, när du lämnar klubben för kvällen betalar du allt du har köpt. Risken finns dock att gästerna överkonsumerar och inte har råd att betala för sig sedan.

Gästlista på nattklubbar

Många nattklubbar har en gästlista där man sätter upp vissa personer som ska komma in på klubben gratis eller till reducerat pris. De som står med på gästlistan har oftast en egen kö och ibland en separat ingång. Ibland är gästkön lika lång eller länger än kön för fullt betalande gäster, av olika strategier. Vissa nattklubbar tillåter sina besökare att skriva upp sig på gästlistan via sina webbplatser.

Klädsel och dresscode

Många nattklubbar har en policy för vilken klädsel som krävs för inträde för att garantera en viss typ av klientel. Vissa exklusiva nattklubbar utesluter sportskor och jeans, medan andra nattklubbar utlyser ”vårdad klädsel” för att dörrvakterna ska kunna avvisa dem som inte uppfyller kravet på klädsel. En del nattklubbar är nischade mot extrema stilar som tex fetisch där man måste bära kläder i läder, gummi eller andra fantasimaterial för att få komma in. Ser man alltid till att vara propert klädd brukar det inte vara något problem att komma in på nattklubbar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>